Cikkek
2020.04.28 13:26

Hová telepíthetek elektromos kerítést?

Hová telepíthetek elektromos kerítést? Mennyire bonyolult a rendszer telepítése?

A kültéri védelem egyik leghatékonyabb rendszere az elektromos kerítés rendszer. Hová telepíthetjük? A rövid válasz: gyakorlatilag bárhová. Legyen az lakóház, telephely, ipari illetve gazdasági ingatlan, az elektromos kerítés rendszer mindenhol maximális védelmet nyújt. Egyetlen feltétel a meglévő, minimum másfél méter magas fix kerítés, legyen az bármilyen anyagból. Számtalan olyan eset fordul elő, amikor komoly védelemre van szükség:

 

 

Pipa

Idős szüleimet szeretném védeni, hogy éjszaka ne törjenek be hozzájuk.

Pipa

Autókereskedésem van, ahol az értékes gépjárműveket a tolvajoktól csak egy drótkerítés választja el.

Pipa

Szeretném végre elfelejteni a rendszeres gázolaj lopásokat, amivel a cégemet megkárosítják.

Pipa

Kicsit rossz hírű környéken lakom, mégis szeretnék nyugodtan aludni.

Pipa

Sokat dolgozom vidéken, a család többi tagja munkában, iskolában van napközben – szeretném az otthonomat biztonságban tudni.

Pipa

Az értékeim lakott területtől messzire vannak, például egy hétvégi ház, vagy tanya.

 

Az ilyen esetekben érdemes elektromos kerítés rendszerrel védeni az értékeinket. Egy kerületvédelmi rendszer akkor működik effektíven, ha a következő szempontok mindegyikét képes teljesíteni: elrettentés, detektálás, késleltetés, reagálás, megakadályozás. A legfontosabb feladata, hogy a behatolni kívánó személyt feltartóztassa, illetve hogy a behatolást a lehető legkorábban, már a külső védelmi vonalnál detektálja. Szerencsére az elektromos kerítésrendszer megfelel ezeknek a kritériumoknak, így bátran alkalmazható ilyen esetekben.

Lakohaz

Példa egy családi ház elektromos kerítéssel ellátott védelmére

Mennyire bonyolult az elektromos kerítés telepítése?

A rendszer telepítésének alapvető feltétele egy meglévő stabil kerítés. A feszültség alatt lévő huzalok ugyanis nem lehetnek úgy szerelve, hogy azok közvetlenül veszélyt jelentsenek bárkire. Ezért kell a rendszer tartóoszlopait a már meglévő kerítéselemekre rögzíteni. Ezáltal csak a szándékos behatolókkal szemben fejti ki hatását a rendszer, az elektromos áram alatt lévő huzalokat a kiépített kerítésen belül, megfelelő hosszúságú távtartók alkalmazásával kell vezetni. Fontos és kötelezően betartandó előírás az, hogy az elektromos huzalok a meglévő kerítéstől legalább 10 cm távolságra lehetnek. Az elektromos kerítés impulzusfeszültséget továbbító és földpotenciálon lévő vezetői váltakozva húzódnak a védelem teljes magasságában. A föld feletti első és a legmagasabban lévő – azaz a védett magasság első és utolsó – vezetője mindig feszültség alatt van. Biztonságtechnikai szempontból rendkívül jelentős, hogy az energiaadó egység képes arra is, hogy jelezze a behatolót, ha az hozzáér a huzalokhoz, vagy összeérinti egymással a táp- és földpotenciálon lévő vezetőket. Ezt a rendkívül fontos funkcióját a rendszernek akkor tudjuk kihasználni, ha a kerítés teljes hosszán kiépített huzalhálózat táprésze egyetlen hurokból áll.

 

Webáruház készítés