Cikkek
2019.10.04 14:15

Elektromos kerítés - Az elrettentő behatolásvédelem

 

 

 

Az elektromos kerítés kültéri védelem leghatékonyabb módja.

Mi tagadás, hajlamosak vagyunk a meglehetősen rémületes képzettársításokra, amikor egy kerítésbe vezetett áramról, mint elrettentő eszközről beszélünk, holott napjainkban már a korszerű kültéri védelem egy elfogadott és egyre szélesebb körben alkalmazott megoldásáról beszélünk.

A témáról Oláh Ferencet, a Protect HRS Kft. munkatársát kérdezzük.

Kedves Ferenc! Mindenekelőtt nyugtasson meg bennünket, hogy nem káros az elektromos kerítés fiziológiai hatása az emberi szervezetre (élő szervezetekre).

Teljesen megnyugtatok mindenkit, a behatolási kísérlet esetén a kerítés érintése nem jár egészségkárosodással. A huzalban váltóáramú impulzusfeszültség fut, mely tizedmásodpercig van jelen, ennek okán az érintést követően azonnal elengedhető. Természetesen egyszeri 6-10 kV-os impulzus feszültség érintése is rendkívül fájdalmas a behatoló számára. Minden esetben a kész rendszer üzembe helyezését megelőzve, az előírásokban meghatározott távolságokban figyelmeztető táblákat kell kihelyezni. Az egyik legnagyobb előnye az elektromos kerítéseknek, hogy a figyelmeztető táblák segítségével a fizikai akadályon túl egy rendkívül jelentős pszichológiai akadályt is állítanak a behatoló elé.

Miben látja a különbséget napjaink korszerű kültéri védelmi rendszerei és az elektromos kerítés között?

A kültéri vagyonvédelmi rendszerek érzékelői, az egyen- vagy váltakozó törpefeszültséget igénylő mozgásérzékelők, infrasorompók és mikrohullámú radarok telepítése az adott kiépítési területtől függően sokszor hosszú munkafolyamatot igényelnek. Ráadásul ezek az eszközök nem csak a rendszeres karbantartási munkálatokat - érzékelők előtt, között lévő növényzet rendszeres gondozását, irtását - igénylik, de a szélsőséges időjárási viszonyok, mint pédául a sűrű köd, havazás, az erős szél vagy a vihar csökkenthetik a rendszer biztonságát, illetve téves riasztásokat idézhetnek elő.

Egyre inkább fajsúlyos biztonsági szempont, hogy nem elég önmagában a behatolás észlelése és a késleltetett beavatkozás lehetősége. Sokkal hatásosabb védelmet biztosít egy olyan rendszer, amely már a behatolási kísérlet helyén azonnal akadályt képez a behatolni szándékozónak azzal, hogy fizikai és pszichológiai gátat emel a behatoló és a védett terület közé. Az elektromos kerítések azon túl, hogy sok esetben egyszerűbben és gyorsabban telepíthetők a többi jelzőrendszernél, függetlenek az időjárási körülményektől, és gyakorlatilag nem generálnak álriasztást.

Az elektromos kerítés - már a látványa is elrettentő

 

Kérem, mondjon pár szót a rendszer energiaellátásáról nekünk!

A NEMTEK elektromos kerítésvédelmi rendszer központi egysége az energiaadó, mely a 230 Voltos váltakozóáramú hálózati tápfeszültségből és a 12 Voltos egyenáramú segédakkumulátor feszültségéből másodpercenként előállítja, és a kerítésrendszer vezetékeibe továbbítja az impulzusszerű, 4500-tól 9000 Voltig változtatható feszültséget, valamint a jogszabálynak megfelelő 5 Joule kimeneti energiát. 5 milliméteres flexibilis nagyfeszültségű kábel köti össze az energiaadót a kerítés védelmi vezetékeivel. Ezek a galvanizált acélvezetékek látják el a védelmet kerítéshossztól és kialakítástól függően.

 

Mennyire bonyolult az elektromos kerítés telepítése?

A rendszer telepítésének alapvető feltétele egy meglévő stabil kerítés. A feszültség alatt lévő huzalok ugyanis nem lehetnek úgy szerelve, hogy azok közvetlenül veszélyt jelentsenek bárkire. Ezért kell a rendszer tartóoszlopait a már meglévő kerítéselemekre rögzíteni. Ezáltal csak a szándékos behatolókkal szemben fejti ki hatását a rendszer, az elektromos huzalokat a kiépített kerítésen belül, megfelelő hosszúságú távtartók alkalmazásával kell vezetni. Fontos és kötelezően betartandó előírás az, hogy az elektromos vezetők a meglévő kerítéstől legalább 10 cm távolságra lehetnek. Az elektromos kerítés impulzusfeszültséget továbbító és földpotenciálon lévő vezetői váltakozva húzódnak a védelem teljes magasságában. A föld feletti első és a legmagasabban lévő – azaz a védett magasság első és utolsó – vezetője mindig feszültség alatt van. Biztonságtechnikai szempontból rendkívül jelentős, hogy az energiaadó egység képes arra is, hogy jelezze a behatolót, ha az hozzáér a vezetőkhez, vagy összeérinti egymással a táp- és földpotenciálon lévő huzalokat. Ezt a rendkívül fontos funkcióját a rendszernek akkor tudjuk kihasználni, ha a kerítés teljes hosszán kiépített vezetőhálózat táprésze egyetlen hurokból áll.

 

Milyen módon működik a behatolásjelzés?

Jelzőrendszerként a központ behatolás esetén a hang- és fényjelzésen túl riasztási kontaktuskimenettel is rendelkezik, ezáltal bármilyen riasztórendszer zónájaként távfelügyelhető a rendszer. Egy korszerű GSM-modullal ellátott vagyonvédelmi központ segítségével akár mobiltelefonra SMS-üzenetként is továbbítható a behatolásjelzés. Ugyanígy a központ programozható, hogy az ingatlan tulajdonosának telefonhívására élesedjen, vagy hatástalanná váljon a kerítés.

 

Milyen létesítmények védelmére javasolják itthon?

Számos felhasználási terület mellett kiemelném az ipari parkokat, jelentősebb telephelyeket, járműtelepeket, mezőgazdasági létesítményeket, naperőműparkokat. De egyszerűbben fogalmazva minden olyan telephelyet, ahol értéket helyezünk el a külterületen. A rendszert érdemes kombinálni más biztonságtechnikai megoldásokkal, kamerákkal, riasztórendszerekkel, így komplex megoldást jelent mindenkinek, aki értékeit és vagyonát megóvni szeretné.

Webáruház készítés